Nedostatok pitnej vody sa už prejavil aj v Krompachoch, Toporci a Mlynkách

03.02.2012 Poprad

Poprad 3. februára (TASR) – Následkom pretrvávajúcich silných mrazov a dlhodobého poklesu výdatnosti vodných zdrojov sa nedostatok pitnej vody prejavil už aj v meste Krompachy, v obci Toporec a Mlynky. Hovorkyňa Veolie, Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s., Božena Dická informovala, že pre mesto Krompachy je obmedzená dodávka vody pre vyššie položené časti.
\"Počas dňa je prívod vody do domácností regulovaný. Následkom vymŕzania vodného zdroja v Lacimberskej doline úpravňa vody nemá dostatočné množstvo na plynulé zásobovanie obyvateľstva,\" vysvetľuje Dická. V obci Toporec je situácia podobná, vyššie položená časť obce je zatiaľ bez pitnej vody. Naďalej sa daný stav rieši reguláciou. V obci Mlynky je podľa Dickej obmedzená dodávka pitnej vody, i tu pretrváva regulácia distribúcie vody.
\"Vzhľadom na stále pretrvávajúce nízke teploty sa situácia od včerajšieho dňa nezmenila. V nočných hodinách sa navyše vyskytla porucha v dodávke elektrickej energie na vysokom napätí, čím došlo k odstávke ďalšieho vodného zdroja v Chmeľnici,\" doplnila Dická. Súčasná situácia je tak na úrovni predchádzajúcich dní. Zásobované sú spodné časti mesta, nemocnica i domov dôchodcov. Horné časti budú podľa hovorkyne zásobované aj naďalej rozvozom úžitkovej vody v spolupráci s hasičmi. Spoločnosť okrem toho zabezpečuje dodávku balenej vody pre najviac ohrozené obyvateľstvo.
Spoločnosť vyzýva občanov aj z tých miest a obcí na Spiši, ktoré zatiaľ nepociťujú nedostatok vody, aby pristúpili k jej šetreniu. Celá mimoriadna situácia je koordinovaná s krízovým štábom mesta Stará Ľubovňa. Na webovej stránke mesta sa nachádza harmonogram rozvozu úžitkovej vody pre postihnuté oblasti. Dnes o 13. hodine zasadol aj krízový štáb na Obvodnom úrade Stará Ľubovňa.
 

Vyberte región